6 richtlijnen voor de financiële sector in een circulaire economie

publication

Welke rol zal de financiële sector op zich zal moeten nemen om de transitie naar een circulaire economie te versnellen? Dit rapport, geschreven door Sustainable Finance Lab en Circle Economy en mogelijk gemaakt door Nederland Circulair!, geeft financiers praktische handvatten om zich voor te kunnen bereiden op een nieuwe rol in een circulaire economie.

6 richtlijnen voor de financiële sector in een circulaire economie

Welke rol zal de financiële sector op zich zal moeten nemen om de transitie naar een circulaire economie te versnellen?

Het derde en laatste rapport, Een nieuwe rol voor de financiële sector in een circulaire economie in 6 richtlijnen, in de financiële drieluik: de drie essentiële stappen voor financiering van circulaire business modellen is nu beschikbaar! Het rapport, geschreven door Sustainable Finance Lab  en Circle Economy en mogelijk gemaakt door Nederland Circulair!, geeft financiers praktische handvatten om zich voor te kunnen bereiden op een nieuwe rol in een circulaire economie.  

Hoe kunnen financiers hun processen aanpassen zodat die beter aansluiten bij de behoeftes van circulaire ondernemers? Hoe moeten zij omgaan met risico's en kansen die zij tegenkomen in innovatieve circulaire business modellen? Welke rol kunnen zij spelen binnen deze nieuwe opkomende economie?

Circulaire bedrijven bieden grote kansen voor duurzame investeerders, maar om de vruchten van deze kansen te kunnen plukken moet de financiële sector zich aanpassen en een nieuw perspectief ontwikkelen.

- Anne-Marie Rakhorst, ondernemer, oprichter Search Ingenieursbureau en Duurzaamheid.nl

Het eerste rapport van de financiële drieluik is gericht op circulaire bedrijfsmodellen en geeft bedrijven inzicht in waar zij zich bevinden binnen de circulaire economie met behulp van de Value Hill methode. Het tweede rapport richt zich op bedrijven die tegen barrières aanlopen om hun circulaire bedrijfsmodel gefinancierd te krijgen en beschrijft 10 cruciale stappen die genomen moeten worden om financiering rond te krijgen. Met dit derde rapport wordt de financiële sector aangesproken om hun bijdrage aan de circulaire economie te leveren!

Het rapport biedt financiers de mogelijkheid zich aan te passen en succesvol deel te nemen aan de circulaire economie aan de hand van 6 praktische richtlijnen:

  1. Stuur op andere zekerheden
  2. Leg nadruk op relatie-gericht financieren
  3. Waardeer opbrengsten uit natuurlijk kapitaal
  4. Wees een kennis partner
  5. Heb een lange termijn visie
  6. Word financieel ketenregisseur

Binnen de circulaire economie hebben we een nieuwe visie op zekerheden nodig. Zo krijg je bijvoorbeeld voor hogere risico's wel een stabiele cashflow terug.

- Richard Piechocki, Sustainable Business Strategist, Rabobank

De systeemverandering naar een circulaire economie heeft fundamentele consequenties voor zowel ondernemers als voor financiers. Om ervoor te zorgen dat er geen mismatch ontstaat zullen deze twee groepen elkaar moeten blijven vinden.

Benieuwd hoe financiers invulling moeten geven aan deze nieuwe rol binnen de circulaire economie? Download dan het rapport via de link hieronder:

Download: 6 richtlijnen voor de financiële sector in een circulaire economie

 

 

Twitter LinkedIn™ Facebook
Written by Carien van der Have on 21-11-17

Do you want to comment on this library-item?

Latest comments